Èxit aclaparador en el primer TEDxIgualada

oct. 27, 2021

Amb “Versions”, el TEDxIgualada 2021 ha exhaurit totes les entrades amb 8 ponents que han ofert conferències excepcionals, des d’Igualada, al món

Aquest dissabte 23 d’octubre, el TEDxIgualada ha posat la ciutat al mapa del món a través de la celebració d’aquest esdeveniment mundial, format per un programa de conferències que permeten gaudir d’una experiència similar a les conferències TED a les comunitats locals a nivell mundial.

La pandèmia de la Covid-19 ens ha replantejat la manera de com treballem, com vivim i també com ens relacionem. Ha accelerat i intensificat, especialment, la forma en com ens relacionem amb el nostre entorn. Per això, aquesta primera edició del TEDxIgualada 2021 ha posat el focus en les “Versions”. En aquest sentit, com a éssers socials que som, cadascú de nosaltres formem part d’una iteració constant de descodificació i codificació de missatges, informació que interpretem per crear la nostra pròpia versió del que alhora compartirem amb els altres.

L’objectiu del TEDxIgualada ha estat mostrar idees potents i actuacions excepcionals d’idees que val la pena difondre, però també, per influir positivament en el nostre entorn gràcies a un ampli repertori de ponents reconeguts a nivell català i nacional de diversos àmbits i disciplines com la sexologia, la intel·ligència artificial, la gamificació, el disseny, l’astronomia, entre altres.

L’acte s’ha celebrat de forma híbrida, oferint un espai presencial al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada i un altre, on s’ha pogut veure l’esdeveniment, de forma simultània i en directe, a través d’una pantalla, a l’Escorxador. En cadascun dels espais s’han exhaurit les entrades per seguir l’esdeveniment. 

El TEDxIgualada 2021 ha estat presentant pels experts en oratòria, Xènia Castelltort i Jordi Gràcia; que alhora han estat els TEDx coaches dels ponents que han participat en aquesta primera edició.

TEDxIgualada 2021

8 ponents amb conferències excepcionals

Seguint la premissa del TEDx, el TEDxIgualada2021 ha ofert un seguit de ponències per generar aprenentatge, coneixement i debat: Diverses òptiques, perspectives i temàtiques que han seguit el mateix fil: les versions.

En aquest sentit, l’acte ha arrencat amb la ponència del Director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i professor d’investigació a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE) del CSIC, Ignasi Ribas. Amb “Trobarem un Planeta Terra 2.0?”, Ribas ha sacsejat consciències i ha exposat com d’especial és el nostre planeta i quines cerques es fan des de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya: “La idea que on vivim és etern, és equivocada. Si volem sobreviure ens hem de convertir en una espècia interplanetària i després interestel·lar”.

La segona ponència ha anat a càrrec d’Artur Serra, PHD en Tecno-antropologia i Director adjunt de i2CAT. Sota el títol “Podem aprendre a innovar, i encara més, a innovar-nos”, Serra ha ofert una ponència basada en la innovació social dins l’era actual, la digital: “La tecnologia és del s. XXI, però la societat, la política, l’economia… Són del segle XX o del XIX. Hem d’aprendre a innovar i a innovar-nos”.

Un altre dels aspectes en què s’ha posat sobre la taula durant el TEDxIgualada2021 ha estat la gamificació: una eina que hi és molt present en àmbits molt diversos com la cultura, l’educació… I que serveix per absorbir coneixements, per millorar alguna habilitat i per recompensar accions concretes. Per parlar d’aquesta metodologia, el PhD en gamificació, director de ENTI-UB i soci de Cookie Box. Òscar Garcia Pañella ha ofert una ponència basada en la “Gamificació al servei de l’experiència memorable”, a través de la qual, ha destacat que “La gamificació és molt present en molts àmbits de la nostra vida” i que “Tots som algun tipus de jugador”.

El TEDxIgualada 2021 també ha oferta una vessant més introspectiva. En aquest sentit, la psicòloga, coach teleològica i divulgadora, Paula Folch, ha ofert la conferència “Tu autenticidad te puede llevar a ser tu mejor versión”. A través d’aquesta conferència, Folch ha fet èmfasi en què “L’autoconeixement personal i l’honestedat són pilars bàsics per descobrir-nos i la nostra brúixola per prendre les millors decisions de la nostra vida”.

D’altra banda, Laila Pilgren, sexòloga, CEO de La otra Educación i Sex Academy International, ha ofert la conferència “¿Educación sexual o guerra?. Pilgren ha explicat a l’auditori que “L’odi és un sentiment adquirit. I si enlloc d’aprendre a odiar, aprenguéssim a estimar?”, destacant la manca d’educació sexual que hi ha en l’actualitat.

També s’ha parlat d’Intel·ligència Artificial i com de present hi és a les nostres vides i el nostre entorn. Karina Gibert, catedràtica en Intel·ligència Artificial UPC i cofundadora del IDEAI  amb “Intel·ligència Artificial: Ajuda o control?” ha afirmat que “La intel·ligència artificial té molts usos, però també comporta riscos” afegint que “No tenim ni idea del preu personal que estem pagant per una IA gratuïta”. Seguidament, s’ha donat pas a un repte per al músic igualadí Red Pèrill, qui ha improvisat una melodia en directe sobre els sons generats pels algoritmes d’intel·ligència artificial d’Ivan Paz.

També el disseny impacta a les nostres vides i al nostre entorn. L’arquitecte, CEO i Fundador d’AL&P i PhD professor de l’ETSAB (UPC)., Albert Albareda, ha destacat com el disseny té un impacte molt positiu en les nostres vides: “Ens la millora, ens solucionar problemes”; però que tot i això, “Hem de conèixer i apreciar el seu valor real”. 

La última de les ponències del TEDxIgualada 2021 ha anat a càrrec d’Albert Murillo, Fonografista i director de Generació Digital a iCAT. Amb “Enriquir la vida escoltant atentament”, el fonografista ha realitzat una ponència on els sons hi ha tingut un gran pes, difonent i transmetent la idea que els sons ens fan connectar realment amb el nostre entorn i amb els uns i altres. 

Per posar punt i final a aquesta primera edició, el TEDxIgualada ha ofert un espai distès, per intercanviar impressions i debat a través de la Viewing Party que ha tingut lloc a l’Escorxador d’Igualada gràcies a la música en directe del Red Pèrill; però que alhora, també ha sigut un espai de divulgació basada en un viatge per l’univers des del planetari instal·lat a l’Escorxador de la mà de l’Observatori de Pujalt.

El TEDxIgualada 2021 ha estat possible gràcies a l’organització d’un col·lectiu de persones que l’han tirat endavant conjuntament amb persones voluntàries; empreses col·laboradores i patrocinadores i institucions que hi ha donat suport a l’acte. Des de l’organització del TEDxIgualada es valora molt positivament aquesta primera edició i s’espera que sigui un precedent per a futures edicions que seguiran amb l’objectiu de donar ressò a idees que valen la pena, des d’Igualada, al món.

Què és TED?

És una organització no lucrativa dedicada a la difusió d’idees, generalment en forma de xerrades curtes i potents. Es va iniciar el 1984 com una conferència on van convergir Tecnologia, Entreteniment i Disseny, i en l’actualitat cobreix gairebé tots els temes – des de la cultura, l’art o la ciència als negocis o els problemes mundials – en més de 100 idiomes.

Què és TEDx?

TEDx és una iniciativa de TED amb l’ànim de promoure l’esperit de la seva missió de promoure i divulgar “idees que val la pena difondre”. TEDx és un programa de conferències, organitzades de manera independent i voluntària, que permeten gaudir d’una experiència similar a les conferències TED en comunitats locals d’arreu del món.

Què és TEDxIgualada?

TEDxIgualada vol mostrar idees potents i actuacions excepcionals per influir positivament en el nostre entorn. TEDxIgualada pretén promoure l’aprenentatge, la inspiració i el debat al voltant de temes rellevants, propers i d’actualitat.

TEDxIgualada

Inscriu-te per estar al dia de les activitats de TEDxIgualada, venda entrades i més. Només informació rellevant.

T'hi has inscrit correctament. Fins aviat!