Èxit a la 3a edició del TEDxIgualada, un esdeveniment mundial organitzat i pensat en clau local, pensat en ser un espai que difon idees que valen la pena difondre.
L’esdeveniment, que es va celebrar aquest dissabte dia 21 d’octubre, tenia com a leitmotiv els “Sentits” com a fil conductor, ja que es tracta d’experiències sensorials que convergeixen en el nostre cervell per crear una realitat fascinant sobre la nostra existència en el món que compartim. 33 mecanismes que disposem per percebre el nostre entorn, però també el nostre interior. No obstant això, la paraula té diverses connotacions, ja que el mot “Sentits” també es pot referir a altres conceptes com el moral, el de l’humor, el comú, el de la direcció o el del propòsit de les coses.
Amb l’objectiu de sacsejar més consciències que mai i mostrar idees potents i reveladores, el TEDxIgualada 2023 va comptar amb 7 ponents, referents i experts en diverses temàtiques que van acompanyar al públic assistent al Teatre Ateneu d’Igualada –més de 320 persones- en un viatge per aprofundir les seves experiències, visions i idees en diverses matèries com l’astronomia, la ciència, la psicologia, la comunicació, la tecnologia i l’art.
En aquest sentit, l’acte va comptar amb les ponències de Júlia de León, investigadora de l’Institut d’Astrofísica de Canàries, doctorada en Astrofísica i especialitzada en l’estudi dels cossos menors del sistema solar. A més, també ha format part de missions espacials de la NASA i de la japonesa. De León va exposar com el sentit de la vista és clau per visualitzar els asteroides. Amb “La importancia de mirar hacia arriba”, la caçadora d’asteroides va exposar com una de les més grans amenaces de la humanitat són els asteroides; però va fer una crida a la col·laboració i cooperació conjunta entre països, agències i aficionats a l’astronomia a mirar més al cel.
El següent ponent va ser Christian García. Després de treballar en diferents mitjans de comunicació durant més de 35 anys, va haver-se de replantejar els seus reptes a causa de la seva discapacitat visual. En l’actualitat, García és un conferenciant especialitzat en gestionar persones en situacions adverses i de canvi. Amb “Veient més enllà de la foscor”, el periodista va posar sobre la taula com els humans som capaços de superar les adversitats i com a més, al fer-ho, ens convertim en éssers més capaços.
Asun Galera, doctora per la UPC i llicenciada en Ciències Biològiques per la UB, des del 2007 és investigadora al Centre de Recerca per a la Millora i Innovació d’Empreses de la UPC. Amb la TED talk “El món a escala inimaginable”, Galera va donar a conèixer al públic assistent com la nanotecnologia incideix a les nostres vides; i que aquesta nova irrupció tindrà el mateix impacte a la humanitat com l’aparició dels plàstics, els ordinadors i els antibiòtics. L’experta en nanotecnologia va incidir en la importància d’estudiar l’impacte que aquesta té en les persones i el medi ambient, i va posar en valor la importància d’impulsar polítiques ètiques i socials per abordar-ho.
Amb l’objectiu d’incidir en la importància en educar els nostres fills i filles, Susana Fernández, psicopedagoga de professió, especialitzada en educació infantil, la gestió de les emocions i la intel·ligència emocional, va exposar a la seva ponència “L’amabilitat, la clau de la nova resiliència”, la importància d’educar als més menuts enfocada en l’amabilitat per tal de crear una societat més resilient.
El periodista Jordi Gracia –que també va ser el presentador i el coach dels ponents de les 2 darreres edicions del TEDxIgualada- va parlar també en clau de la seva experiència professional com a expert en tècniques d’oratòria i persuasió. Amb “Comunicació efectiva. Quin és el secret?”, Gracia va revelar aquest secret posant el sentit en el silenci; una fórmula que si la dominem, ens permet a tenir una millor comunicació i relació amb el nostre entorn.
Montse Guàrdia, humanista digital, especialista en estratègia i creació d’ecosistemes i gestió de projectes com el internet de les coses, la blockchain… Amb “La intel·ligència col·lectiva sota control”, Guàrdia va fer reflexionar sobre com les noves intel·ligències artificials ens nodreixen per construir solucions que canvien el món.
La última ponent del TEDxIgualada 2023 va ser la igualadina Raquel Riba Rossy. Il·lustradora, dibuixant i guionista de còmics, la Raquel és la persona que hi ha al darrere del famós personatge Lola Vendetta, una heroïna simbòlica que ens recorda que totes tenim el poder de desafiar les normes i canviar el món. Amb “L’art com a cavall de troia pel canvi social”, Riba va posar en escena com el dibuix és capaç de comprimir idees difícils de digerir pel sistema emocional, i com és una eina brutal per combatre les injustícies i el patriarcat.
Per donar un ambient distès, l’acte també va comptar amb les actuacions del Mag Lluc que va enganyar els sentits al públic assistent; i també de l’actuació de l’escola de dansa igualadina Aula.
El TEDxIgualada 2023 va estar presentat per l’experta en oratòria, Xènia Castelltort i pel periodista Josep Maria Deu, que alhora van ser els TEDx coaches dels ponents que van participar en aquesta primera edició. Degut a l’èxit i bona acollida rebuda d’aquesta edició, l’organització ja posa la mirada en una nova edició que se celebrarà el proper 2024.